Općina Ernestinovo započela s edukacijom o odvajanju otpada

Edukacijski ciklus smo započeli u školama i u vrtićima, a prva radionica održala se u petak 26.10.2018. u OŠ Laslovo s učenicima šestih i osmih razreda. Jako smo zadovoljni interesom učenika i nadamo se da će svoj bio otpad od sada kompostirati te potaknuti ukućane da čine isto.

Prvi set radionica odnosi se na odgovorno odvajanje otpada izdvajanjem bio otpada – Kompostiranjem. Na ovaj način smanjujemo do 50% otpada, s čime se smanjuju i naši računi za odvoz komunalnog otpada. Uspostavljanje kompostišta vrlo je jednostavno. Za više informacija o tome kako ga možete napraviti i u svome dvorištu pogledajte ovdje https://www.agroklub.com/…/kako-izraditi-kvalitetan-…/14524/

U Laslovu smo se napravili dvije vrste kompostišta -za kuhinjski otpad i kompostište za lišće, što je trenutno vrlo aktualno jer upravo sad u vrtovima imamo velike količine lišća od kojega dobivamo odličan proizvod- listinac, besplatnu zemlju idealnu za korištenje pri sadnji i uzgoju vašeg sobnog cvijeća.

O PROCESU PROIZVODNJE LISTINCA:
Listinac je kompost koji nastaje razgradnjom, odnosno kompostiranjem suhoga lišća. Za razliku od komposta koji pripremamo do otpadaka iz vrta i kuhinje, priprema listinaca traje gotovo trostruko duže. Razlog je u tome što se lišće razgrađuje vrlo sporo, pa mu treba i do dvije godine da se pretvori u kompost.

Stoga se listinac ne može koristiti kao gnojivo, poput komposta, ali je izvrstan za uzgoj presadnica u proljeće- daje rahlost zemlji (preporuka za sjetvenu zemlju je 50% komposta- 50% listinca mada omjeri variraju ovisno o iskustvu poljoprivrednika) kao i za uzgoj vašeg sobnog bilja. Štedite si novac i vrijeme za odlazak do nekog centra kako bi kupili vreće supstrata za sjetvu, a ona već stoji u vašem dvorištu i jednostavna je za pripremiti, uz vrlo malo truda.

Ako svake godine lišće iz vrta zbrinjavate na ovaj način imat ćete neprekidan izvor vlastite zemlje.
Listinac koji je odležao jednu godinu se naziva mladi listinac i u njemu su vidljivi ostaci lišća. Ovakav listinac se prvenstveno koristi za malčiranje, a može se koristiti prilikom sadnje stavljanjem u iskopane rupe ili kao gnojivo za travnjake. Vrlo dobro se pokazao kao malč u toku zime, jer štiti bijlke od smrzavanja.

Ukoliko je listinac odležao dvije godine, tada je to zreo listinac i predstavlja visokovrijedno organsko gnojivo. Takav listinac je tamnosmeđe boje, mrvičaste strukture. Koristi se i kao malč, ali i u mješavinama za sađenje rasada, cvijeća ili kao organsko gnojivo.

O listincu pročitajte više na:
https://www.agroklub.com/…/kako-i-zasto-kompostirati…/20920/
https://living.vecernji.hr/zelena…/sto-je-to-listinac-910662 – living.vecernji.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.