Grb i zastava

Od 1993. godine hrvatsko zakonodavstvo omogućava općinama i gradovima da usvoje svoj grb i zastavu, no mogu se koristiti tek po dobivanju odobrenja od Ministarstva uprave. Gradske i općinske zastave moraju biti jednobojne s grbom u sredini. Grbovi moraju slijediti određena pravila da bi dobili odobrenje.

Ministarstvo uprave odobrilo je grb i zastavu Općini Ernestinovo, kojim će se općina predstavljati i izražavati svoju pripadnost.

Izradu grba povjerili smo stručnoj tvrtki, proslijedili joj sve relevantne podatke za izradu grb, sve značajke i prepoznatljivosti naše zajednice, kao i sve povijesne podatke o našoj općini, o Ernestinovu, Laslovu i Divošu.

Na temelju dostavljenih podataka tvrtka je izradila likovno rješenje grba i zastave, koje je Povjerenstvo Ministarstva uprave odobrilo i pohvalilo za originalnost, ističući da je naš grb  zaista jedinstven i da na najbolji način prezentira našu općinu i naivno kiparstvo, po ćemo smo kao općina prepoznatljivi diljem svijeta.

U srcolikom štitu, u zelenom polju se nalazi srebrni šiljak, u šiljku iz dna izlazi deblo hrasta na vrhu oblikovano u lik mlade žene. Lik mlade žene prikazuje Ernestinu,  gospodaricu velikih posjeda koja je živjela na području naše općine u  drugoj polovici 19. stoljeća, po kojoj je naselje Ernestinovo, a kasnije i sama općina dobila ime.

Iz debla lijevo i desno izlaze zeleni list hrasta. Gore u zelenom polju je zlatni kiparski alat, desno dlijeto, lijevo bat, alati koji se koriste prilikom izrada drvenih skulptura u hrastu. Zastava Općine je jednobojna, a na prijedlog vijećnika ona je bijele boje te simbolizira pripadnike mađarske nacionalne manjine koji u suživotu i slozi žive na području naše zajednice sa Hrvatima i pripadnicima drugih nacionalnih manjina.