U SKLOPU PROJEKTA „OBITELJSKI SKLAD UZ PRODULJENI RAD“ POBOLJŠANE USLUGE U VRTIĆU

„Obiteljski sklad kroz produljeni rad DV Ogledalce Ernestinovo“ projekt je odobren  Općini Ernestinovo iz  Poziva Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, iz  Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020., ukupne vrijednosti 140.034,04 eura (1.055.086,14 kuna).  Dodijeljena projektna sredstva su bespovratna, a partner na projektu Općini je naš Dječji vrtić Ogledalce Ernestinovo.

Provođenjem projekta osigurali smo uslugu produljenog radnog vremena vrtića u svrhu usklađivanja poslovnog i obiteljskog života, a u skladu s potrebama zaposlenih roditelja u periodu od 20 mjeseci. Uz postojeće odgojitelje, kroz projekt smo zaposlili  i stručne suradnike za rad: psihologa, edukacijskog rehabilitatora, pedagoga i zdravstvenog voditelja  koju pružaju stručnu pomoć i na raspolaganju su kako djeci tako i roditeljima, a sve  kako bi se osigurala podrška i potpora djeci općenito te djeci s problemima u ponašanju i poteškoćama u razvoju, te njihovim roditeljima. Zaposlili smo i suradnike za engleski jezik i dramsku radionicu u svrhu provedbe posebnih programa koji su za svu djecu potpuno besplatni i iznimno poučni.

 

Odgojitelji  su se  u sklopu projektnih aktivnosti  dodatno educirali i području darovitosti, Montessori pedagogije, održivog razvoja, ranog učenja Engleskog jezika, što će pridonijeti izgradnji vlastitih kapaciteta u području psihosocijalnog razvoja i suvremenih metoda odgojno-obrazovnog rada, a kroz projekt smo razvili i  poseban program ranog učenja engleskog jezika i dramsko-scenski program, osigurali kupnju didaktičke opreme, različitih glazbala, pijanina, drvene didaktike za Montessori, poučnih knjiga i enciklopedija, slagalica, knjiga i  slagalica za engleski jezik, a sve kako bismo kod djece poticali rast i razvoj, kreativnost i maštovitost.

 

Volimo istaknuti jednu posebnost, kako u  sklopu Montessori edukacije brinemo i za životinje, pa nam je naš domar sagradio kokošinjac u kojem držimo pet koka. Djeca  svakodnevno brinu za životinje, hrane ih,  donose vodu i kupe jaja. Starije skupine broje koliko jaja dnevno koke snesu i redovito bilježe u svoje tablice, a djeca mlađe dobi jako ih vole promatrati i brati im travu. Tako je svaka skupina dala ime jednoj koki: Lili, Kokošanel, Kalimera, Maza i Čokoloko.

 

Dodatnim programima i aktivnostima doprinosimo socijalnom uključivanju, kreativnom razvoju djece, očuvanju kulturnog nasljeđa i dodatan, zabavan i edukativni sadržaj za djecu, a bitno je naglasiti da  se po povučenim sredstvima u sklopu navedenog Poziva iz kojeg je projekt odobren  nalazimo  među 10 najuspješnijih općina u Republici Hrvatskoj.