RAZVOJ ŠIROKOPOJASNOG INTERNETA U OPĆINI ERNJESTINOVO

Širokopojasni internet stiže i u našu općinu zahvaljujući čemu će se brzina interneta povećati do 100mbit/s sa sadašnjih 10-30mbit/s.

Osječko-baranjska županija je kroz 2019.g. iskazala interes za ulaganje u širokopojasnu mrežu i izradila Plan razvoja širokopojasne infrastrukture /PRŠI/ za područje sedam općina na svome području (Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka).

U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon čega će uslijediti radovi vrijedni 54 milijuna kuna koji bi trebali biti gotovi do 2023.g. Projekt se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, u okviru OP Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture /PRŠI/ za općine Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Šodolovci, Vladislavci i Vuka Osječko-baranjske županije jedan je od 16 u RH odabranih za ulaganje od strane privatnog investitora (investicijski model A) – Hrvatski telekom d.d., koji uz sredstva EU mora uložiti vlastita investicijska sredstva u izgradnju ove infrastrukture.

Projektom su stvorene realne pretpostavke za korištenje internetskih tehnologija te njihov utjecaj na tehnološki rast i razvoj na cijelom području Osječko-baranjske županije, te će omogućiti iznimno velike brzine prijenosa podataka.

Nakon završetka projekta, javni i poslovni korisnici imat će pristup brzinama preko 100Mbit/s.