Župan Ivan Anušić otvorio radove na izgradnji biciklističke infrastrukture u općini Ernestinovo

Dana 01.07.2020. započeli su radovi na izgradnji biciklističkih i biciklističko-pješačkih staza u općini Ernestinovo. Projekt je ukupne vrijednosti 7.490.848,23 HRK, odobren je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te je financiran bespovratnim sredstvima Kohezijskog fonda u iznosu od 6.347.807,52 HRK. Ujedno, isti dan održana je i uvodna konferencija samog projekta.

Kroz izgradnju biciklističkih i biciklističko-pješačkih staza na području općine Ernestinovo, kao dijela mreže biciklističke infrastrukture Urbane aglomeracije Osijek, pridonijeti će se poboljšanju povezanosti na linijama koje služe za dnevne migracije, povećati korištenje javnih sredstava prijevoza, smanjiti emisija CO2 čime će se znatno pridonijeti očuvanju okoliša te povećati sigurnosti svih dionika u prometu s naglaskom na bicikliste.

Trajanje projekta je 27 mjeseci, a planirani rezultat provedbe projektnih aktivnosti je ukupno 6,5 km novoizgrađene biciklističke infrastrukture na području općine Ernestinovo. Staza će se na sjeveru spojiti na postojeću stazu susjedne nam Općine Antunovac, pružiti uz bent uz naselje Divoš, proći kroz cijelo naselje Ernestinovo i izgraditi dionica prema naselju Laslovo.
Također uz samu trasu staza postaviti ćemo koševe za otpad i klupe za odmor. Nakon što izgradimo staze očekujemo povećan broj korisnika javne biciklističke infrastrukture od strane samih biciklista kao i mještana naše i šire zajednice koji biciklističku stazu koriste i u ostalim vidovima rekreacija.
Biciklističke staze od osobitog su značaja za razvoj naše općine, kao i naše Osječko-baranjske županije što će svakako doprinijeti i razvoju i promociji cikloturizma i turističkih lokalitete koji se nalaze uz same staze.
Godišnji proračun Općine Ernestinovo iznosi oko 4 milijuna kuna, vrijednost radova na izgradnji biciklističkih staza gotovo dva puta premašuje naš godišnji proračun, što ukazuje na važnost EU sredstava koja su nam na raspolaganju, jer bez njih ovako velike kapitalne projekte naša općina zasigurno ne bi mogla niti započeti, a kamoli završiti. Stoga ovim putem zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Eu što su alocirali određena EU sredstva upravo za izgradnju biciklističkih staza.
No biciklističke staze samo su jedan od projekta koji se trenutačno realiziraju u našoj zajednici. Izgradnja novog vrtića, željezničkog kolodvora s kolosijecima u Laslovu, pješačkih staza, nova vodovodna mreža, energetska obnova OŠ Laslovo, projekti su ukupne vrijednosti preko 56 milijuna kuna. U sve ove projekte uložena su značajna sredstva iz proračuna RH, proračuna Općine Ernestinovo, bespovratna sredstva Europske unije i sredstva Osječko-baranjske županije na čelu sa županom Ivanom Anušić kojem zahvaljujemo na neupitnoj podršci i pomoći u našem radu i svim projektima koji su od osobitog značaja razvoj naše zajednice, za ljude koji s nama dijele svakodnevicu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.