Osvrt na rad i aktivnosti Udruge umirovljenika Ernestinovo, 1.7.2019. – 1.7.2020.

Dana 27.06.2019. bili smo u jednodnevnom izletu i obilasku grada Iloka, najistočnijeg grada Lijepe naše, te posjetili i obišli Vukovar, muzeja , bolnicu, hangara i ostale znamenitosti , koji ovaj grad čine simbolom opstojnosti našeg naroda, naše slobode. Pod dojmovima nastavljamo s druženjem i dogovorom oko odlaska naših članova u Bizovačke toplice u periodu od 02.09.-13.09.2019. u trajanju od 10 dana. Za odlazak u toplice se prijavio 25 članova iz Ernestinova i 4 člana iz susjednog Laslova.

Sredstva za prijevoz u Bizovačke toplice, su nam dodijeljena putem natječaja Osječko baranjske županije u iznosu od 3.800,00 kn. Kako je prijevoz kroz deset dana iznosio 6.000,00 kn, preostali iznos od 2.200,00 kn smo na zamolbu dobili od naše Općine Ernestinovo. Mi smo po osobi platili 300,00 kn. ( ulaznice u toplice i zajednički ručak po završetku kupanja ). Kupanje, plivanje, termalni bazeni i druženje kroz ovih 10 dana puno znače za naše zdravlje, što fizičko, a tako i psihičko.
Sasvim slučajno smo, zahvaljujući našoj Miri upoznali gosp. Ivicu Berakovića zvanog Brico, iz Oprisavaca, s područja Brodsko posavske županije. On nam se pridružio, pričao viceve, pjevali smo i s njim smo uspostavili prijateljske odnose. Posjetio nas je u našoj Udruzi, bio gost na putovanju u Đakovo i rado je viđen i dobrodošao u našoj sredini i među nama.

Za našu Koloniju dana 03.08.2019. smo se pridružile pečenju kolača za našu školsku djecu. Devet članica je ispeklo kolače: Đurđica, Đina, Mariška, Kata, Marija, Nada, Anka ,Zlatica i Blaženka.

Kao i svake godine odazvale smo se podržati Akciju dobrovoljnog davanja krvi koju je organizirao Crveni križ Osijek i KBC Osijek –Transfuzijska medicina. Nismo baš imali puno davatelja među nama, ali smo zato ispekle kiflice (N.Gotić, Đ, Junušić, Đ.Šušić i M. Matovac.). Počastili smo organizatore i okrijepili davatelje, te podržali ovu hvale vrijednu i humanitarnu akciju za one koji su u potrebi.

Za naše potrebe u udruzi smo kupili manji hladnjak , kupili „pano“ na koji redovno stavljamo naša događanja i izvještaje te slike s putovanja i naših događanja.
Za Dan starijih i nemoćnih koji se obilježava 01.10. u godini smo organizirali druženje i feštu u našem Vatrogasnom domu. Podružile smo se i dana 11.10.2019. petak, uz čobanac koji nam je skuhala naša Ruža Sesar, kolače smo ispekle same, Mile i Žlica se pobrinuli za glazbu. Raspoloženju i veselju nije bilo kraja. Prisutno bilo 76 članova i pridruženih gostiju.

Kroz godinu smo sudjelovali kao partneri u projektu Šablone sjećanja u Maloj akademiji umjetnosti, pod vodstvom naše Milice Reinhart Tešankić, koja je sve ovo osmislila i realizirala. Kroz istu smo sudjelovale u radu, zajedno s našom djecom u izradi boja, prenošenju vještina molovanja zidova, uređenja domova te na taj način pokušali približiti djeci današnje dobi kako se nekad živjelo i uređivala kuća, krečilo.

Na našim druženjima smo se dogovorili da ćemo prvo upoznati i obići našu Slavoniju, njene znamenitosti i okolinu u kojoj živimo i kojoj pripadamo. Tako smo odlučili posjetiti Đakovo, centar i sjedište naše biskupije, Ergelu lipicanaca, Katedralu sv. Petra i Pavla, Strossmayerov park. Dana 27.11.2019. agencijom Kroko-Trade d.o.o. iz Ivanovca, grupa od 36 članova odlazi na jednodnevni izlet. Troškove smo sufinancirali iz vlastitih preostalih sredstava u iznosu od 150,00kn po osobi. Na Ergeli nas kao gost iznenađenja dočekuje Brico naš prijatelj iz Bizovačkih toplica. Znao je da putujemo i odlučio nam se pridružiti. Velikim pljeskom smo pozdravili njegov priključak na Ergeli. On je i sam konjogojac i veliki ljubitelj lipicanaca.

Sve smo znamenitosti obišli uz stručno vodstvo vodiča. Posrećilo nam se da smo u katedrali na upit časne sestre i njenu dobru volju razgledali kripte u podrumu ispod katedrale koje nisu bile u planu i programu. Izlet je završio s večerom u restoranu kod Djeda Tunje u centru Đakova. Naravno i tu nas je dočekao Mile sa sintisajzerom i glazbom. Povratak kućama je bio u večernjim satima.

Dana 10.12.2019. smo organizirali podjelu bonova u vrijednosti od 50,00 kn za svakog člana udruge i one slabijeg imovnog stanja. Na prijedlog nekolicine članova odlučili smo se za bonove umjesto paketića jer je ovo jednostavnije i praktičnije. Iste su članovi mogli iskoristiti u našoj NTL trgovini i bilo kojoj drugoj u sklopu NTL-lanca. Za tu prigodu smo ukrasili naše prostorije u Božićnom ozračju, ispekle kolače poslužili kavicu i piće. Uz dobrodošlicu i lijepe želje svim članovima oprostili se od 2019.godine.

Prvo druženje u 2020. godini je 21.01.2020. Osvrnuli smo se na rad iz prošle godine, financije i planove i aktivnosti u 2020. Godini. Uz tekuće obveze Udruge prijavili smo se na natječaje u Općini i Županiji.

Za Valentinovo, a u vrijeme poklada se već tradicionalno u našem Vatrogasnom domu organizira Maskenbal. Nakon razgovora i ideja odlučili smo se prijaviti kao grupa. Bilo je dvojbi kako se maskirati : časne sestre, zečice, a završile kao „hula hula reciklirane plesačice“. Same smo od vreća za smeće napravile suknjice, vjenčiće i ostale ukrase. Izvježbale smo koreografiju i ušetale u ritmu havajskog plesa u Vatrogasni dom. Veće za pamćenje. Tako smo se dobro zabavili i isplesali, a da ne kažem osvojili prvu nagradu žirija za najbolje maske. Veselju nije bilo kraja. Umjetnička slika s motivima „crvenih makova „ kao osvojena prva nagrada krasiti će naše prostorije. Članak o maskenbalu i zajednička fotografija su objavljeni u Umirovljeničkom listu- Matice umirovljenika Hrvatske.

U doba korone na našu veliku žalost su nas napustili članovi: naša Marija Periš dugogodišnja predsjednica, naš tajnik, Adam Ilić, vicmajstor i legenda. Hvala im za sve što su učinili za Udrugu i nas. Na veliku žalost nismo ih mogli zbog okolnosti s koronom dostojno ispratiti.

Dana 08.03 2020. bolje rečeno za 08.mart smo trebali ići na jednodnevni izlet u Novi Sad. Sve je zaustavila c o r o n a. Aktivnosti su stale, samoizolacija i sve ostalo nas stavilo u karantenu do daljnjeg.

Ponovno druženje 29.04.2020. Korona se povukla, bolje rečeno pritajila. Svi smo se radovali ponovnom susretu, prepričavali zgode i dogodovštine s koronom, što smo radili i čime smo se bavili u izolaciji

Redovnu izvještajnu skupštinu smo trebali održati 26.06.2020. ali zbog ponovne aktivacije korone uz preporuku Epidemiološke službe odustali do daljnjeg.
Dragi Ernestinovčani, prijatelji, umirovljenici, članovi i simpatizeri, čuvajte se , ne dajte koroni da djeluje, vježbajte, a mi ćemo sve to nadoknaditi i pobijediti.
Do slijedećeg susreta u ime Odbora udruge i u moje osobno ime pozdravlja Vas i voli,

U Ernestinovu, 02.07.2020.
Marija Matovac –predsjednica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.