Završen umjetnički projekt “Šablone sjećanja” Male akademije umjetnosti Ernestinovo

Projekt je proveden pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a u partnerstvu sa Općinom Ernestinovo, Udrugom umirovljenika Ernestinovo i OŠ Ernestinovo. Općina Ernestinovo je multikulturalna sredina. Na ovim osnovama Mala akademija umjetnosti organizirala je i dogovorila sastanke sa umirovljenicima, djecom i mladima – druženja. Proveli su razgovore o sjećanjima na njihovu mladost i načinu rada tih vremena te o njihovim saznanjima kako i na koji način su radili mustre/šablone za uređenje doma.

Svi zajedno pravili su skice, šablone. Svaka skupina žena koje su došle iz raznih krajeva ili starosjedioci imali su svoj karakterističan rukopis. Upravo na karakteristikama tog rukopisa stvarali su temelj za treći dio projekta. Na osnovu prethodnih skica izradili smo šablone u kartonu i u drugim materijalima. Nastojali smo da pokušaju naći mustre koje su njihove obitelji koristili. Sakupljali smo prirodni materijal za izvedbu mustri u boji. Kada smo skupili određeni materijal započela je izrada dotičnih boja. Na prethodnim iskustvima pristupili smo umjetničkoj realizaciji boja i šablona. Isprobavali smo razne kombinacije na različitim zidovima.

Tijekom ovog rada proces je popraćen fotografijama, snimljen je mali video, izradili smo knjižicu. Prezentacija projekta je provedena i predstavljena na više lokacija. Projekt Šablone sjećanja je primljen u Karl Ernst Osthaus muzeju u Hagenu/ Njemačka od
09.- 16. 03 2020 te će sudionici projekta prezentirati svoje znanje te na taj način uspostaviti međunarodnu suradnju Male akademije umjetnosti Ernestinovo i gore navedenog muzeja. Time se otvaraju mogućnosti dugoročne suradnje ne samo u sklopu ovog projekta nego i sljedećih projekata.

Milica Reinhart Tešankić
(umjetnica i predsjednica Udruge)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.