POSJET PLETERNICI I MUZEJU BEĆARCA

Turistička zajednica grada Pleternice  je počastila  umirovljenike  Osječko baranjske Županije besplatnim prijevozom  do Pleternice i natrag  autobusom  za 4 grupe  ( maksimalno 49 mjesta), te besplatan obilazak novootvorenog Interpretacijskog centra Muzej bećarca.

Jedan autobus je ponuđen našoj Udruzi te s radošću prihvatili i popunili s 35 mjesta . Ostali dio su nam se pridružili 6 članova Antunovca i 8 članova iz Čepina.  Dana 19.04.2023. u jutarnjim satima krenuli put Pleternice.  Isti dan su drugim autobusom došli i članovi Udruge umirovljenika Bilje.

 

Ispred muzeja nas je dočekao njihov  djelatnik , te uz kratko predavanje i upute proveli su nas kroz muzej. Uz razgledavanje , slikanje uz šokačka kola i konje , jahanje na drvenim  konjima, pjevanje bećarca te snimanje našeg napjeva proveli ugodan sat i pol vremena. Jedan dio je otišao posjetiti Gradsku knjižnicu i čitaonicu. Knjižnica osnovana  i djeluje  od 1907.god. Kroz povijest bila središte kulturnih i društvenih zbivanja, što je ostala i sada, s značajnim fondom knjiga i literature. Vrijedilo pogledati. Jedan manji dio je posjetio crkvu Gospe od suza i kapelicu u kojoj je posvećena slika  Gospe  od suza iz Siracuse na Siciliji.

Zajednički ručak s članovima udruge Bilje imali smo u restoranu Klas u centru Pleternice. Uz dobru hranu, ljubazno osoblje restorana i naravno glazbu  zabavili se do 16,30 sati.

Po povratku kući  uz smijeh i šalu u autobusu pitali se što nam je slijedeće…