Otpad nije otpad – reciklirajmo!

U skladu s obvezama iz Zakona o održivom gospodarenju otpadom Općina Ernestinovo započela je s provedbom projekta Otpad nije otpad-reciklirajmo. Projekt općina financira iz vlastitih sredstava.

Projekt Otpad nije otpad-reciklirajmo planiran je kao set edukacijskih radionica koje će se provoditi u ustanovama primarnog obrazovanja- u vrtićima Mali princ Ernestinovo i Mali princ Laslovo te u Osnovnoj školi Ernestinovo i Osnovnoj školi Laslovo. Radionice će se održavati jednom u tromjesečju, točnije jesenski set radionica, zimski set radionica i proljetni set radionica.

Primijetili smo da tijekom godina korištenja kontejnera za glomazni otpad u Općini Ernestinovo u njemu završava i velik dio otpada iz vrtova naših mještana te nas je to potaknulo da krenemo u aktivnosti edukacije stanovništva o kompostiranju te o jednostavnosti samostalne uspostave kompostišta u vlastitom dvorištu. Kroz radionice kompostiranja planiramo prenijeti znanje o kompostiranju i stvoriti navike zbrinjavanja zelenog otpada na ovaj način. S projektnim aktivnostima krećemo od naših najmlađih stanovnika, kroz edukacije u vrtićima i školama.

Prva ciljna skupina do koje pokušavamo doprijeti su naši najmlađi mještani, koji bi svoje znanje prenijeli u svoje domove te educirali i roditelje.

Ideja je da se preko mladih generacija dopre do ostalog stanovništvo općine te ih se potakne na kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta koje smatramo otpadom. S obzirom na to da smo općina u kojoj svako kućanstvo ima velike zelene površine u sklopu svojih domova ne zbrinjavanje zelenog otpada na adekvatan način predstavlja veliki problem. Ukoliko se stanovništvo educira i potakne na aktivnosti kompostiranja očekujemo smanjenje komunalnog otpada do mogućih 40%.

U prvom, jesenskom ciklusu radionica, održava se 10 radionica na temu Kompostiranje. U osnovnim školama održavaju se po 4 radionice, za 1-2 razred, 3-4 razred, 5-6 razred i 7-8 razred u obije škole posebno te po dvije radionice za obije vrtićke skupine u oba vrtića u Općini Ernestinovo. Radionice su prilagođene uzrastu djece te su popraćene praktičnim radom. Radionice je osmislila Maja Bračun- suradnica koja ima dugogodišnje iskustvo u radu s djecom i edukacijom o zaštiti okoliša koje je stekla radom u Udruzi za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek.

U zimskom periodu radionica, edukacija će se bazirati na razvrstavanju otpada i na ponovnoj upotrebi kroz set kreativnih radionica gdje ćemo ponovno iskoristiti „otpad“. Setovi predavanja sa praktičnim dijelom će se provoditi istom dinamikom kao i jesenski set radionica samo će se odraditi u varijanti blok sata.

Proljetni ciklus radionica, ponovo nas vodi na „proizvode“ jesenskih radionica gdje ćemo se baviti prosijavanjem u jesen pripremljenih kompostišta te ćemo zemlju koristiti u povrtnim gredicama koje obje škole posjeduju. Setovi predavanja sa praktičnim dijelom će se provoditi istom dinamikom kao i jesenski set radionica u varijanti blok sata.

Druga ciljna skupina su nam naši najstariji sumještani koje planiramo educirati kroz pomoć projekta Osnažene Ernestine. Ovo je projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda iz programa Učinkoviti ljudski potencijali, te se dotiče skrbi nad starim i nemoćnim osobama u Općini Ernestinovo. Ovim će programom biti obuhvaćeno 130 starijih osoba u našoj općini te će se za njih skrbiti 15 novozaposlenih žena. Žene su prošle edukaciju o razdvajanju otpada u Općinskoj vijećnici te će biti zamoljene da svoje znanje primjene pri brizi o kućanstvima 130 starijih osoba kao i da prenesu svoje novostečeno znanje na njih te ih svakodnevno kroz 23 mjeseca potiču na razvrstavanje otpada u plave i žute kante kao i na kompostiranje.

Navike mještana nije lako mijenjati, ali se mogu zamijeniti zdravijim i odgovornijim navikama. Kroz sustav edukacije želja nam je osvijestiti naše mještane o važnosti odvajanja otpada jer tako doprinosimo očuvanju okoliša za našu djecu i njihovu ljepšu budućnost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.