OSVRT NA RAD  I AKTIVNOSTI UDRUGE  OD  01.07.2020. – 31.05.2021.GOD.

OSVRT NA RAD  I AKTIVNOSTI UDRUGE  OD  01.07.2020. – 31.05.2021.GOD.

Korona je sve poremetila. Redovnu  Izvještajnu skupštinu koju smo pripremili i organizirali u Vatrogasnom domu 26.06.2020. morali smo otkazati  za neka bolja vremena. Rast novooboljelih na našem području i nove mjere su zaustavile sve aktivnosti.

Naša redova druženja smo nastavili pod maskama i uz epidemiološke mjere . Podijelili   maske donirane  od općine Ernestinovo  većini umirovljenika  i svima potrebitima.

Kako se situacija tokom ljeta stabilizirala vezano za broj zaraženih i oboljelih organizirali smo izlet 03.10.2020. u Kneževe Vinograde.  Tamo smo održali ranije pripremljenu i otkazanu Izvještajnu skupštinu. U sklopu izleta smo posjetili  „Paprika fest“ u Lugu  i u sklopu Turističke zajednice Bilje  poslušali tajnicu o tradiciji Paprika fest , proizvodnji paprike i povijesti mjesta  Luga  i Baranje.

Usput smo posjetili spomenik posvećen Batinskoj bitci na Dunavu, djelo kipara Antuna Augustinčića. Vratili se Vinskim cestama u Kneževe Vinograde . Održali Skupštinu, uz ručak , glazbu našeg Gašpara Hodonji, zvani Mile ostali do večernjih sati.

Tjelovježbu koju smo imali u školskoj dvorani nismo mogli nastaviti, te smo se premjestili u Vatrogasni dom. Kako je stanje s koronom i brojem zaraženih bivalo sve veće, mnogi članovi su se zarazili i oboljeli od korone. Nismo mogli nastaviti s vježbama, niti bilo kakvim aktivnostima.

Veliki broj zaraženih medu članovima se čuo telefonom i bili smo si podrška i utjeha međusobno. O nama je brinula i naša dr. Branka Franjić, te sestra Tena  kojima smo se zahvalili na način da smo u Umirovljenički list – Matice  umirovljenika Hrvatske  poslali članak koji je  i objavljen .

Za Božićne blagdane smo tradicionalno organizirali podjelu bonova u vrijednosti od 100,00kn u NTL-ovim trgovinama, za svakog člana udruge. Kako to nismo mogli obaviti uz prigodan domjenak, članovi Odbora ;  Nada, Mira, Regina i Marija su obišle sve članove,  čestitali blagdane i uručili bon…

U mjesecu veljači 2021. apliciramo na  raspisane natječaje Općine Ernestinovo i Osječko Baranjske županije. Od općine na dva natječaja dobivamo 2.000,00kn za redovno poslovanje i 9.000,00 za bonove za Božić. Od Osječko  Baranjske županije nam je dodijeljeno  5.000,00kn za program Odlazak u  Bizovačke toplice.

Općina Ernestinovo je prošla na natječaju“ Osnažene Ernestine“ – Zaželi  II faza. U istom je Udruga umirovljenika partner i aktivno smo se uključili u rad. Animirali  smo i obišli naše članove i one koji to nisu, a imaju potrebu  i zadovoljavaju uvjete iz  natječaja , da ga   isti prihvate i uđu u program. Veliki dio se odazvao. Prikupljali smo potrebnu dokumentaciju i veliki broj je prihvatio  usluge iz programa na obostrano zadovoljstvo.

Organizirali smo prikupljanje pomoći među članovima za postradale na području pogođenom potresom. Skupili smo 2020,00kn koji smo uplatili  na žiro račun  naše Župe „Sv.Rozalije djevice“ . Isti se koristi za gradnju kuće  jedne obitelji iz Petrinje  koja ima petero djece.

Aktivni smo bez obzira na koronu i ostale prepreke. Kako nismo mogli putovati , sadili smo vrtove i došli na ideju da izaberemo najbolji među članovima. Ima puno vrijednih članova i lijepih vrtova, ali kocka je pala na vrt našeg dugogodišnjeg člana Nediljka Kukavice –Kukija. Iako mu je tek 90 godinica ponosno obrađuje i uzgaja bijeli luk, krumpir, grah, raštiku  i ostalo povrće.  Bijeli luk i ostalo prodaje mladima čiji  su vrtovi neobrađeni i zarasli.  Čast iznimkama . Ponosni  smo na njega i poslali članak i sliku  u  Umirovljenički list.  Prva nagrada….

Ostajemo i dalje aktivni .  Izvještajna skupština 01.07.2021., odlazak u Bizovačke toplice u periodu od 05.07.-16.07.2021. s udrugom Antunovac, odlazak na more u Seget donji od 18.08.-28.08.2021.

Pozivamo sve zainteresirane da se priključe i dođu na druženje četvrtkom , sa dobrom voljom i idejama….