Obavezna uporaba dnevnih svjetala na vozilima

Podsjećamo vozače da se dolaskom jeseni poradi vremenskih prilika očekuju i uvjeti smanjene vidljivosti u prometu, zbog čega je potrebno koristiti svjetla na vozilima.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama člankom 102. propisuje da dnevna ili kratka svjetla moraju biti upaljena na motornim vozilima u razdoblju od 1. studenoga do 31. ožujka, dok na motociklu i mopedu kratka svjetla moraju biti upaljena tijekom cijele godine. Za nekorištenje dnevnih svjetala u navedenom vremenskom periodu predviđena je i novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Stoga, apeliramo na vozače da tijekom vožnje na vozilu imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu.

 

Što se podrazumijeva pod dnevnim svjetlima na automobilu?

Sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (Narodne novine, broj 85/16 i 24/17), uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju na motornim i priključnim vozilima smatra se svjetlo za vožnju po danu (dnevno svjetlo). Dnevno svjetlo kao uređaj za označavanje vozila, za osvjetljavanje ceste i svjetlosnu signalizaciju smije emitirati svjetlost bijele boje. Glavna se svjetla moraju upaliti samostalno kada se upali vozilo, osim u slučaju kada je vozilo opremljeno dnevnim svjetlima, odnosno dnevna svjetla mogu biti upaljena samo kada su ugašena kratka i duga glavna svjetla.

Nadalje, zbog događanja prometnih nesreća, ranijih noćnih uvjeta te očekivanog pogoršanja vremenskih prilika u predstojećem razdoblju, sve sudionike u prometu upozoravamo da se pridržavaju prometnih propisa, a posebno:

 • brzinu kretanja vozila potrebno je prilagoditi stanju i uvjetima na cesti, a naročito biti oprezan kod pojave prve kiše nakon dužeg suhog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put),
 • poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji),
 • ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje,
 • prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila,
 • ne koriste mobitel tijekom vožnje,
 • koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu,
 • koriste zaštitnu kacigu,
 • pobrinu se za adekvatan smještaj djece u vozilu,
 • bez obzira na žurbu, ne ulaze u rizična pretjecanja,
 • u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, potrebno je pravovremeno, se zaustaviti, osvježiti i odmoriti,
 • pješačkim prijelazima se približavaju smanjenom brzinom i povećanim oprezom,
 • ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću,
 • biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Zamoljavam Vas da ovu zakonsku obvezu oglasite na službenim stranicama Vaših općina, kao podsjetnik vozačima i drugim sudionicima u prometu na njihovu obvezu pozitivnog ponašanja u prometu, s ciljem prevencije činjenja svih oblika prometnih prekršaja, nastanka prometnih nesreća, posebno onih s najtežim posljedicama, kao i podizanje razine zaštite svih sudionika u prometu, a posebno djece i pješaka kao najranjivije kategorije sudionika u cestovnom prometu.

S poštovanjem,

Zlatko Pakšec, načelnik Policijske postaje Čepin.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.