ERNESTINOVAČKI VRTIĆ DRUGI NAJBOLJI OPĆINSKI VRTIĆ U HRVATSKOJ!

Kada smo krenuli s izgradnjom i osnivanjem vrtića, prije nešto više od 2 i pol godine o organizaciji i ustrojstvu vrtića nismo znali gotovo pa ništa. Kako se osniva i što je sve potrebno za osnivanje? koje programe moramo usvojiti? što sve moramo provoditi? koje aktivnosti održavati? koje zakonske procedure usvojiti i slijediti???, no jedno smo znali: želimo vrtić koji će biti toplo i sigurno utočiste našoj djeci, vrtić koji će ih s ljubavlju odgajati i poticati da se razvijaju, vrtić koji će biti mjesto neprestane i neiscrpne pouke, usvajanja novih znanja, novih spoznaja, mjesto veselja, igre i smijeha. U protekle 2 i pol godine  u naše želje i snove utkali smo mnoštvo požrtvovnosti i truda, učili, mijenjali, prilagođavali, nadograđivali, usvajali, organizirali, pisali, kreirali, realizirali i sve to činili entuzijastično i čista srca. Sve to i još mnogo više, činili  su naši vrijedni odgojitelji, stručno i pomoćno osoblje na čelu s ravnateljicom vrtića Monikom Miškić te  djelatnici Općine Ernestinovo što nas je u dosta kratkom vremenu promaknuo u vrtić primjer, vrtić za poželjeti, vrtić koji se okitio nama iznimno dragom nagradom – drugi najbolji općinski vrtić u Hrvatskoj.

Naime, temeljem kriterija Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za obrazovanje i uz pomoć njihovih predstavnika  i predstavnika Gradonačelnik.hr kao članova žirija, u konkurenciji 27 prijavljenih vrtića iz gradova i općina izabrani su pobjednici vrtići – u kategoriji NAJBOLJI vrtići.  U kategoriji općina, drugo mjesto za najbolji vrtić pripalo je našem vrtiću Ogledalce iz Ernestinova.

Kriteriji za izbor su bili kvadratura dječjeg vrtića  i vanjskog prostora, broj odgojitelja i stručnog osoblja po djetetu, nad standardi u prehrani, dodatni programi i aktivnosti za djecu, besplatni dodatni programi i aktivnosti za djecu, ostvareni vrtića, suradnja s roditeljima i širom društvenom zajednicom (edukacije i podrška roditeljima, uključenost roditelja u aktivnosti i odgojno-obrazovne skupine, sportska natjecanja i sl.), angažiranost i aktivnost odgojitelja i stručnih suradnika u profesionalnom pristupu i stručno-pedagoškom radu (suradnja s akademskom zajednicom, sudjelovanje u znanstvenim istraživanjima, objava stručnih i znanstvenih radova, napredovanje u zvanju). 

Drago nam je da je stručni žiri prepoznao trud i zalaganje svih dionika, a ova nagrada svima nama biti će poticaj i jasan putokaz da isti put, put zalaganja i truda za naše mještane, za našu zajednicu trebamo i dalje slijediti.

Dodatnim programima i aktivnostima doprinosimo socijalnom uključivanju, kreativnom razvoju djece. Većina dodatnih sadržaja i cijeli tim stručnog osoblja s kompletnom novom didaktikom i Montessori programom upravo je ovdje zbog projekta „Obiteljski sklad kroz produljeni rad DV Ogledalce Ernestinovo“ projekt je odobren  Općini Ernestinovo iz  Poziva Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, iz  Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020., ukupne vrijednosti 140.034,04 eura (1.055.086,14 kuna).  Dodijeljena projektna sredstva su bespovratna, a partner na projektu Općini je naš Dječji vrtić Ogledalce Ernestinovo.