Započinje izrada projektne dokumentacije nužne za obnovu galerije Petar Smajić

Galerija Petar Smajić predstavlja bogato kulturno nasljeđe, a zbog svoje jedinstvenosti i duge tradicije veliki je potencijal za razvoj ovog područja. Kompleks objekata s glavnom zgradom nastao je krajem 18 st., a dograđivan je i adaptiran do 20. st. Zbog velikih troškova održavanja objekt je zapušten te je stoga nužno pristupiti obnovi kako bi se, između ostaloga spriječilo daljnje propadanje. Nužno je zaštiti, obnoviti i očuvati ovu kulturnu i povijesnu baštinu jer se na taj način, između ostaloga, jamči očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i jedinstvenog kulturnog izričaja- umjetnosti izrade naivne skulpture u starom slavonskom hrastu. Kako bismo to mogli učiniti prethodno moramo izraditi odgovarajuću dokumentaciju.

Svrha projekta „Osiguravanje preduvjeta za revitalizaciju i obnovu Galerije Petar Smajić Ernestinovo“ je stvaranje preduvjeta za obnovu i revitalizaciju kulturne baštine Općine Ernestinovo kojom se osigurava doprinos održivom razvoju lokalne i regionalne zajednice kroz razvoj turističkih potencijala i stvaranje turističke ponude temeljene na kulturnoj baštini koju prati i povećanje broja zaposlenih i posjetitelja.

Projekt sufinancira Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u sklopu Poziva „Revitalizacija kulturne baštine urbane aglomeracije Osijek“. Projekt je ukupne vrijednosti 327.227,00 kuna te je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 278.142,95 kuna.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a glavni cilj je pripremiti projektno-tehničku dokumentaciju i studiju kojom se osiguravaju preduvjeti za obnovu Galerije Petar Smajić, kojoj se nadamo u skoroj budućnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.