UMIROVLJENICI  PROVELI  DESET DANA  NA OTOKU PRVIĆU

Umirovljenici i ostali pridruženi članovi, nas 25 i 25 članova  udruge „Duga Osijek“ iz Osijeka, u  vremenu od 11. do 21.07.2023. proveli nezaboravnih 10 dana na otoku Prviću.  Vrijeme nam je bilo naklonjeno tako da smo kroz svih 10 dana imali sunce, more, šetnje.

Smješteni smo bili u odmaralište grada Požege, u dvokrevetnim sobama sa sanitarnim čvorom, po vrlo pristupačnoj cijeni, upravo za umirovljenički budžet. Imali smo doručak i ručak, vrlo ukusan i raznolik jelovnik.

U sklopu ljetovanja smo organizirali i upriličili dva  izleta i posjet muzeju. Prvi izlet je bio u Šibenik. Obilazak Šibenika sa turističkim vodičem Tonijem.  Obišli  jednu od tvrđava, stare crkve kojih u Šibeniku ima 20. Posjetili katedralu sv.Jakova, čuvenu krstionicu unutar katedrale  koju je radio Juraj Dalmatinac i  druge znamenitosti.

Drugi izlet smo imali na otok Zlarin, udaljen svega 15 minuta vožnje trajektom. Posjetili smo novootvoreni muzej koralja. Uz stručno vodstvo obišli muzej i saslušali priču kako su se nekad vadili iz mora  i obrađivali koralji.  Oni su i danas sastavni  dio nošnji i ukrasa Zlarinskih žena.

U samom centru otoka Prvića uz crkvu sv.Marije, u kojoj je i pokopan Faust Vrančić, nalazi se njegov  muzej.  Faust Vrančić je naš čuveni jezikoslovac, poliglot, izumitelj, diplomat, svečenik i biskup. Rođen je u Šibeniku, a pokopan u mjesnoj crkvi na Prviću. Izumitelj je mnogih  patenata, a jedan je i padobran.  Isti smo posjetili i obišli uz stručno vodstvo.

Uz more, sunce, šetnje   imali smo  feštu i proslavili rođendan jedne od članica naše udruge. Oni malo hrabriji su  se provozali gliserom , po otvorenom moru i obišli obližnje otočiće. U večernjim satima DJ Ana je puštala glazbu, a ostali pjevali, plesali i zabavljali se.   Imali smo naše pridružene članice iz Višnjevca i Osijeka koje su pjevale a kapela i to nepresušan repertoar;  od narodnih, starogradskih, bećaraca ….

Završna večer; Večerali   tko je što donio, uz glazbu i druženje, pjesmu oprostili se od mora i cvrčaka…

Stigli u večernjim satima, malo podgrijani, jer klima u autobusu nije radila.

Ali kako se ono kaže : Ništa mi more, sunce, druženje, pjesmu, prijateljstvo ne može pokvarit.