Besplatan priključak na kanalizaciju – odobren projekt “Završetak 1. faze kanalizacije”

Na natječaj Hrvatskih voda u 11. mjesecu 2017. godine u suradnji s Vodovodom Osijek prijavili smo projekt „Dovršetak I. faze kanalizacije Općine Ernestinovo“. Projekt je odobren, a radovi su započeli. Ukupna vrijednost projekta je 3.748.767,40 kn, Hrvatske vode sufinancirati će 80% vrijednosti projekta, a ostataka od 20% odnosno 750.000,00 kn sufinancirati će Općina Ernestinovo iz vlastitog proračuna.

Realizacijom ovog projekta općina će izdvojiti značajna sredstva iz proračuna, kako bi rasteretila svoje mještane plaćanja iznimno velike cijene priključka. Projektom će se dovesti priključci do međe svakog kućanstva, odnosno od bankine ceste do ograde kućanstva. Također, svako kućanstvo će dobiti i gotovu šahtu, koju će ugraditi te ju nećete sami morati betonirati niti kupiti.

Cijena priključka je trebala iznositi 4.000,00 kn gdje nema izvoda iz bankine, odnosno gdje ima izvoda iz bankine oko 3.000,00 kn. Budući da je u projekt uključen i trošak priključka na kanalizacijski sustav za sva kućanstva, mještanima će priključak biti besplatan. Svako kućanstvo će morati prilagoditi cijevi od postojeće instalacije u kući i dovesti ih do šahte o svom trošku.

Ovaj projekt rezultat je isključivo ideje i truda općinskog vodstva na čelu s načelnicom i predstavnika Vodovoda Osijek, koji su svoja nastojanja o smanjenju cijene priključka kako bi bila prihvatljiva svima iznijeli predstavnicima Hrvatskih voda, te naišli na podršku i odobrenje.

Cilj nam je bio omogućiti što povoljniju cijenu priključka kako bi se što veći broj kućanstava priključio na sustav kanalizacija budući da pročišćavač otpadnih voda može pravilno raditi ukoliko se priključi barem polovima kućanstava, odnosno oko 250 kuća. Da je cijena ostala visoka, zasigurno ne bismo imali dovoljan broj priključaka i sustav odvodnje ne bi mogao raditi, a i ne bi bilo u redu da kućanstva u 1. fazi plaćaju cijenu oko 3.000,00 – 4.000,00kn, a kućanstva kada se bude radila 2. faza (sporedne ulice) znatno manju cijenu.

Na sustav odvodnje moći će se priključiti kućanstva u ulici V. Nazora u Ernestinovu, te kućanstva u Ulici P. Šandora, Zadružnoj, Vinogradskoj ulici, Ulici Pobjede do pruge, na Trgu Hr. Branitelja, te u ulici V. Nazora do Prvog maja u Laslovu. Također, ulažemo puno truda kako bi se u sto kraćem roku izradila dokumentacija i ishodila građevinska dozvola i za sve sporedne ulice naša tri naselja gdje nije prošla kanalizacija. Projekt je također nominiran na natječaj Hrvatskih voda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.