Uređeno njemačko groblje

Dio groblja u Ernestinovu uređen je s novim spomenikom iza kojeg su u niz postavljeni kameni spomenici bivših stanovnika tog mjesta koje je svojevremeno bilo naseljeno Nijemcima. Načelnik općine Ernestinovo Matija Greif kaže kako je sve njemačko groblje završeno, a dogovoreno je kako će 2. travnja nadbiskup doći blagosloviti crkvu, pa će ujedno posjetiti i njemačko groblje i također ga blagosloviti.

– Taj smo projekt već ranije planirali, ali smo ga tek pred kraj prošle godine uspjeli realizirati. Sada nam je još preostalo posaditi travu, pa će taj dio izgledati prekrasno uređen kao i ostatak groblja. O čemu je riječ? Mi smo imali dva njemačka groblja jer je tu prije 1945. godine živjelo više od 1600 stanovnika koji su gotovo svi bili Nijemci. Odlaskom dvije trećine, a poslije su otišli gotovo svi, ostalo je još samo nekoliko obitelji i posljednja počivališta i spomenici koji se pomalo urušavaju i devastiraju. Najgora je situacija bila, a vaš je list o tome pisao, s njemačkim grobljem na kojem je vlast bivše države napravila samoposlugu oskvrnuvši grobove. Na tom smo mjestu napravili mali trg sa zelenilom i skulpturom svetog Vendelina, koji je bio nekada zaštitnik mjesta, uz pomoć udruge ‘Petar Smajić’ i umjetnika Ivice Tolića – kaže Matija Greif.

Dodaje kako su izvadili sve spomenike i ubetonirali u špalir, a ispred napravili spomenik u obliku kamene knjige s dvojezičnim tekstom podsjećajući da su tu stanovali i Nijemci koji su dali doprinos razvoju Ernestinova. “Mislim da je to bio dug svih nas da označimo to mjesto na jedan dostojanstveniji način i mislim da smo u tome uspjeli”, kaže Greif.

Usput, na groblju je renovirana kuća oproštaja s rashladnim uređajem kako bi mogli držati pokojnika umjesto da budu u Osijeku. Inače se Ernestinovo spominje kao mjesto s najjeftinijim troškovima pokopa. Matija Greif kaže kako je cijena kompletne usluge s kopanjem, upotreba kuće oproštaja i klimatizirane prostorije za pokojnika i sve drugo što je potrebno tek 400 kuna.

– Ako imate prebivalište u općini Ernestinovo, grobno vas mjesto ne stoji ništa. Naši prijatelji iz Viškova, prijateljske općine, čudili su se i tražili da im cijenu ponovim tri puta jer nisu mogli vjerovati. Kod njih je, kažu, najjefitniji pokop 20.000 kuna. Mislim da smo dobro organizirani, naš je Komunalni pogon za to uvježban, djelatnici prate pokojnika jednoobrazno odjeveni… Naš je cilj pomoći obiteljima u takvim situacijama najprihvatljivijom cijenom, a ne iz njih dok im je najteže izvlačiti novac – kaže Greif.

Mislim da je to bio dug svih nas da označimo to mjesto na jedan dostojanstveniji način i mislim da smo u tome uspjeli.

Matija Greif, načelnik Općine Ernestinovo, 2016.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *