Planira se gradnja novog modernog vrtića

U poplavi loših vijesti u Slavoniji opustošenoj i gospodarski i demografski došla je i jedna lijepa vijest iz Ernestinova – u naselju je toliko djece da su prisiljeni formirati dodatnu skupinu u vrtiću. Načelnik Matija Greif kaže kako ga ta činjenica jako veseli, a ona je posljedica poticanja doseljavanja u mjesta općine koja je i darovala zemljište za gradnju kuća mladih obitelji.

Došli smo danas u situaciju da imamo mnogo više djece, posebice onih najmanjih, pa ih nismo mogli staviti sve u jednu vrtićku grupu, već smo formirali još jednu. Može se to nazvati i baby boomom, ali je činjenica da se konstantno povećava broj djece. To je vijest koja mora razveseliti svakoga, pa i nas u općinskoj upravi koji značajno financijski podupiremo boravak djece u vrtićima – kaže Greif.

 

ko su nakon uspješno provedenog postupka darovanja zemljišta za čitavo novo naselje s mladim obiteljima isto napravili i u Ernestinovu. Općina Ernestinovo darovala je zemljište za tu namjenu državi, ali je tu sve stalo. Simptomatična je još jedna situacija sa zemljištem. Naime, vrtić djeluje u iznajmljenim prostorijama zdravstvene ustanove pokraj koje se nalazi slobodna parcela koju je Općina spremna na bilo koji način preuzeti i na njoj sagraditi suvremeni dječji vrtić. No, država ni o tom pitanju “ni da mrdne” iako se Općina angažirala i raspitivala na koji način ga može dobiti za novi projekt.

Mi smo dali državi zemljište za naselja, ne vidim razloga da nam ne iziđu u susret i uzvrate za ono što je Općina darovala. Ma ne moraju ga ni darovati, spremni smo ga otkupiti, pa i po cijeni kvadrata kao da smo u Dubrovniku, ali pomaka na toj razini za sada još nema – kaže Greif dodajući kako od toga projekta neće odustati.

Situacija je odlična, doseljava se podosta mladih ljudi u ovaj kraj i mi smo u ovoj pedagoškoj godini morali formirati još jednu odgojnu skupinu, pa sada vrtić pohađa 40 djece u dvije skupine, a u Laslovu jednu skupinu s 15 djece. Trenutačno imamo 55 djece, što je znatno više od prošlogodišnjeg broja i ujedno više u odnosu na doba kada smo ustrojili program predškolskog odgoja i obrazovanja u ovoj općini kada je bilo 20 djece u Ernestinovo i desetak djece u Laslovu. Općina pomaže sufinancirajući boravak djece u vrtiću, a roditelji izdvajaju 500 kuna za cjelodnevni boravak s četiri obroka u deset sati boravka u vrtiću. To je niža cijena od, primjerice, u Osijeku jer Općina sufinancira iznos do pune ekonomske cijene boravka u vrtiću – kaže Marijana Karpati, osnivačica Dječjeg vrtića Mali princ.